The Challenge

Historic Tax Credits & Environmental Compliance

We were asked to restore four historic buildings, including one that originally housed the L.H Hamel Leather Company, to create a sophisticated living community in Haverhill. The buildings had sat empty for thirty years on a Brownfield site with a river that ran under the building, and required compliance with complex, sensitive environmental processes and regulations. In order for the project to meet pro forma requirements the owner needed to receive federal historic tax credits and be completed during a strict timeline.

The Callahan solution

Prior to construction we completed an exhaustive survey and investigation of the building to minimize cost and schedule exposure by identifying structural deficiencies and unforeseen conditions. We also created an extensive risk mitigation plan designed to protect the health and safety of the construction team and the surrounding community and worked closely with the environmental consultants to develop a comprehensive soil management plan. Our team monitored the project closely to ensure a safe work environment and compliance with regulatory requirements. In order to attain the historic tax credits we managed the process of obtaining approval for historically accurate replacements windows by submitting, gaining approval, fabricating custom components and installing windows in accordance with federal guidelines.

  • Winner of the Massachusetts Historical Commission 2010 Preservation Award (Restoration and Adaptive Reuse category)
  • 367,000 total square feet
  • 305 one-bedroom and two-bedroom units ranging in size from 900 to 1,100 square feet
  • Historic exterior and interior restoration that maintained look of original buildings and allowed the owner to secure historic tax credits
  • Large, historically accurate, custom windows that required approval by the Federal Historic Commission
  • Complete renovation of the building façade, including masonry repointing and repair and waterproofing of the cast-in-place building face — all done to Federal Historic Commission specifications
  • Removal of contaminated soils within the building’s basement area
  • 20 percent of units designated as affordable
  • Cyber café, billiards room, theater, bicycle storage area, fitness center, media center, conference area, landscaped courtyard, and ample parking
  • Phased construction allowed gradual occupancy and “lease up” of the complex
  • Project duration: 28 Months
  • Contract value: $55,000,000

Special Recognition:
Winner of the 2010 Preservation Award by the Massachusetts Historical Commission for the category of Restoration and Adaptive Reuse.

More Solutions